Πρόσωπα: Αντώνης Σαμαράς

Το 2310net εγκαινιάζει μια νέα στήλη, την στήλη «Πρόσωπα». Εδώ θα κάνουμε προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών της επικαιρότητας ή ατόμων που έχουν για κάποιο λόγο γραφτεί στις σελίδες της ιστορίας.  Η στήλη εγκαινιάζεται με την προσωπογραφία του μεθεπόμενου πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς προέρχεται από τζάκι πολιτικών, όσο κι αν δεν τον προδίδει το επώνυμο του. Παππούς του ήταν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Ζάννας, θείος του ο βουλευτής Μεσσηνίας Γεώργιος Σαμαράς. Επίσης, είναι γνωστό ότι είναι δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα κάτι που εξηγείται από την αγάπη του για τις τέχνες και τις καλλιτέχνες.

Παιδί θαύμα ο Αντώνης έγινε βουλευτής στα 26 του χρόνια. Αφού πρώτα είχε σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Αμχερστ και του Χάρβαρντ. Είχε την ευκαιρία στα φοιτητικά του χρόνια να έρθει σε επαφή με μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόταν στα θερμοκήπια παραγωγής πολιτικής σκέψης. Το πνεύμα του διανθίστηκε από το συγχρωτισμό με νέους τότε οραματιστές και σημερινούς ηγήτορες και επιφανείς πολιτικούς άνδρες. Μάλιστα ο Αντώνης είχε την τιμή να μοιράζεται το ίδιο σπίτι με τον κατοπινό ηγέτη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο μεγάλο ατού ήταν αυτό για την πολιτική του καριέρα.

Τα χρόνια πέρασαν και αφού ο Αντώνης είχε εκπονήσει και την διδακτορική του διατριβή σχετικά με τις σχέσεις κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιριών ήταν έτοιμος να σηκώσει τα μανίκια και να αναλάβει δράση. Βουλευτής σχεδόν από την εφηβεία, με θητεία σε καίριες θέσεις στην ΟΝΝΕΔ ήρθε η ώρα να γίνει υπουργός. Ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Φήμες που θέλουν τον Μητσοτάκη να του δίνει το συγκεκριμένο υπουργείο για να λείπει συνεχώς και να μην είναι κοντά στην Ντόρα είναι πέρα για πέρα ανακριβείς καθώς εκείνη την εποχή ο αρχαίος ημών πρόγονος, Κ. Μητσοτάκης έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια και εκτίμηση για τον φλογερό Καλαματιανό, τον οποίο προόριζε για γαμπρό.

Προφανώς πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση του Μητσοτάκη καθώς η χωρίστρα στο μαλλί του Αντώνη χτενισμένη με ακρίβεια γλώσσας αγελάδας προδίδει την επαρχιώτικη καταγωγή του, το γυαλί ήταν πάντα δύο βήματα πίσω από τη μόδα, η ρητορική του δεινότητα θυμίζει ΕΠ.ΟΠ, και η σεξουαλικότητά του μάλλον υστερεί και ενός άδειου μπουκαλιού.

Ο Αντώνης όμως ήταν πάντα εκδικητικός. Έριξε την κυβέρνηση του αποστάτη Μητσοτάκη το 1993, ίδρυσε δικό του κόμμα την Πολιτική Άνοιξη, μπήκε στη Βουλή για λίγο και μετά εξαφανίστηκε.

Παρά το γεγονός ότι έλειψε από την κεντρική πολιτική σκηνή για περίπου 15 χρόνια, όλοι τον θεωρούσαν ακόμα πολιτικό. Παράξενο, διότι αν κάποιος είναι καθηγητής και για 15 χρόνια παύσει να ασκεί αυτό το λειτούργημα δεν θα θεωρείται καθηγητής, το ίδιο και ο υδραυλικός, η νοσοκόμα και ο αγρότης. Πράγμα που σημαίνει ότι πολιτικός δεν γίνεσαι, γεννιέσαι.

Για πολλά χρόνια πρώτο θέμα συζήτησης στους κόλπους της ΝΔ ήταν η επιστροφή του ασώτου υιού, του Αντώνη του Σαμαρά. Ο Μητσοτάκης και τα κουτσούβελά του που είχαν κατακλύσει την ΝΔ αντιδρούσαν σθεναρά. Ο Καραμανλής ο νεότερος τον επανέφερε σταδιακά στο Κόμμα και μάλιστα του έδωσε και ένα υπουργείο ακριβώς επειδή γνώριζε την ικανότητα του Αντώνη να διαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις. Ο Αντώνης λειτουργούσε σαν να μην πέρασε μια μέρα, βλέπετε η εξουσία είναι σαν το ποδήλατο, δεν ξεχνιέται.

Το Υπουργείο που του έδωσε ο Καραμανλής ήταν αυτό του Πολιτισμού. Όχι άδικα. Ο Αντώνης δεν ήταν μόνο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, άρα καλλιτεχνοαίματος. Οι κοινωνικές του συναναστροφές ήταν αποκλειστικά με ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων. Ο θυελλώδης έρωτας του με την Άννα Βίσση στάθηκε η αιτία να έρθει κοντά σε ιερά τέρατα των τεχνών και των γραμμάτων όπως ο Νίκος Καρβέλας, ο Λάμπης Λιβιεράτος, ο Νίκος Μουρατίδης και ο Κάτμαν. Ποιο άλλο Υπουργείο θα του ταίριαζε καλύτερα;

Ο καιρός στο υπουργείο κυλούσε γρήγορα. Ήρθε η ώρα ο Καραμανλής να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχωρήσει. Η μάχη για τη διαδοχή θα δινόταν με σκληρούς όρους. Ο Αντώνης, άνθρωπος αδίστακτος, όχι μόνο γύρισε σε ένα κόμμα το οποίο είχε ρίξει και διασπάσει, όχι μόνο βρισκόταν σε ένα κόμμα στο οποίο πολλοί δεν ήθελαν να του πούνε ούτε καλημέρα, θέλησε να γίνει και αρχηγός του. Τα χρόνια της αποχής του δεν τον πτόησαν, μάλιστα λειτούργησαν μάλλον ευεργετικά καθώς έδωσαν την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο, άφθαρτο.

Κλασσικός δεξιός, συντηρητικός αλλά και νεοφιλελεύθερος, παραδοσιακός αλλά και εκσυγχρονιστής, μίλησε στις καρδιές των χιλιάδων γιαγιάδων και παππούδων που έσπευσαν να τον προτιμήσουν από την Ντόρα και τον Παναγιώτη. Και έτσι το θαύμα έγινε: Αυτός ο άνθρωπος που όλες οι θεούσες θα ήθελαν για γαμπρό έγινε ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2009.

Ως πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης, απλά αποδεικνύει καθημερινά δύο πράγματα: Πρώτον ότι το κόμμα του είναι το ίδιο επικίνδυνο με το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε κωλοτούμπα, οποιονδήποτε συμβιβασμό προκειμένου να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους.

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ήρθε στη ζωή μας το Μνημόνιο. Ο Αντώνης το υποδέχθηκε τιμώντας τον θεσμικό του ρόλο ως αντιπολίτευση. Το απέρριψε το κατήγγειλε ως απαράδεκτο αφού «σκοτώνει την ελληνική οικονομία».  Στο Ζάππειο και όπου αλλού βρισκόταν ο Αντώνης μιλούσε για το πόσο απαράδεκτο είναι το μνημόνιο. Ώσπου έρχεται η πρώτη μεγάλη κωλοτούμπα: Σε ερώτηση αν θα καταργήσει την μνημονιακή σύμβαση ο Αντώνης σοκάρει τους πάντες με την δυναμική της αντιπολίτευσής του δηλώνοντας :  «Εμείς είμαστε κόμμα ευθύνης. Το πρώτο το οποίο έχω ήδη πει σήμερα στη Βουλή και έχω δηλώσει ξεκάθαρα είναι ότι εμείς, η Ελλάδα, έχει φιλότιμο, σέβεται τη συνέπειά της και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να τηρήσει και να σεβαστεί και τις υπογραφές της».
(«MEGA», 1/11/2010)

Οι κωλοτούμπες συνεχίζουν. Τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός Νόμος. Ο Αντώνης δήλωνε στη Βουλή ότι το Μεσοπρόθεσμο φέρνει την χρεοκοπία, βαθαίνει την κρίση κτλ. Την καταψήφισε επί της αρχής όμως υπερψήφισε 21 από τα 49 άρθρα του εφαρμοστικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο. Για τέτοια αντιπολίτευση μιλάμε.

Τότε έπεσε στο τραπέζι το ζήτημα της συγκυβέρνησης. Ο Αντώνης αρνήθηκε αν και τόνιζε την ανάγκη συνεννόησης. Σε κάθε του δήλωση έλεγε ότι δεν σκοπεύει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και ζητούσε εκλογές. Μάλιστα, δήλωνε με παρρησία ότι δεν θα γίνει συνένοχος στο λάθος.

Επίσης, για το κούρεμα του χρέους ο Αντώνης ο Σαμαράς μόνο άσχημα λόγια είχε να πει. Σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δήλωνε ότι η συμφωνία για το κούρεμα είναι ορισμός της αποτυχίας της κυβέρνησης και ότι όποιος πανηγυρίζει για το κούρεμα αυτογελοιποιείται. Επαναλάμβανε ότι δεν γίνεται να συμφωνήσει με την λάθος συνταγή, δεν πρόκειται να πάει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται να ξεπουλήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Και τελικά τι έκανε; Συναντήθηκε πολλές φορές με τον ΓΑΠ για να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο, αν και δήλωνε παντού ότι δεν ενδιαφέρεται για τα πρόσωπα, κατέληξαν στον Παπαδήμο, τον σύμβουλο του ΓΑΠ. Σε δήλωση του την Τετάρτη 9/11 δήλωσε ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η νέα δανειακή σύμβαση, αυτή που είναι ορισμός την αποτυχίας. Δήλωσε ρητά σε κάθε τόνο ότι θα την υπερψηφίσει, αν και είναι ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία, επειδή την επιβάλλουν οι δανειστές. Είμαστε τυχεροί που ο κατά τα φαινόμενα μεθεπόμενος πρωθυπουργός είναι συνεπής και σταθερός στις απόψεις του και βάζει την εθνική κυριαρχία τόσο ψηλά που η αντίστασή του κράτησε μόνο μερικές ώρες. Μάλιστα σε μια ένδειξη ανδρισμού και εθνικής ανεξαρτησίας δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει το χαρτί που ζητάει ο Όλι Ρεν. Το παρελθόν του δείχνει ότι η κωλοτούμπα είναι βέβαιη. Αν δεν έχει υπογράψει ακόμα, θα υπογράψει κι αυτός.

Ο Αντώνης είναι ο άνθρωπος που έριξε την κυβέρνηση αυτού που τον ανέδειξε για να αναδειχθεί ο ίδιος. Δύο χρόνια ως αντιπολίτευση μόνο ασυνέπεια και ψέμα έχει να επιδείξει. Παρόλα αυτά θεωρείται βέβαιος επόμενος πρωθυπουργός. Όταν εκλεγεί και αρχίσει και μετά τις κωλοτούμπες μην τον λέτε προδότη και αποτυχημένο. Απλά θυμηθείτε τι κάνατε εκείνο το δίλεπτο μέσα στο παραβάν.