Προεκλογικές εκτιμήσεις

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες όλοι συνηθίζουμε να δίνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες αναμένεται να μπουν στη βουλή πολλά κόμματα, γεγονός που κάνει δύσκολη την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων. Δεν θα μπω σε αναλυτικά ποσοστά, άλλωστε συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με αυτά που προβλέπει ο Στρατολάτης.

Η επιστροφή των προβάτων στο μαντρί γίνεται σταδιακά και είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις εικόνες των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Όλο και περισσότεροι απο αυτούς που είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν κάτι άλλο, τελικά θέλουν να δώσουν μια δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, και πέμπτη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα ποσοστά του δικομματισμού να μην είναι τόσο χαμηλά όσο πιστεύουμε ή θέλουμε.

Επίσης, οι εκτιμήσεις αλλά και οι προβλέψεις που βασίζονται σε στοιχεία κάνουν το σφάλμα να γενικεύουν την εικόνα της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων. Τα πράγματα όμως στην επαρχία είναι διαφορετικά. Η ζωή στην επαρχία δεν ταράχθηκε με τον τρόπο με τον οποίο έγινε στις πόλεις. Στα χωριά δεν μένουν δημόσιοι υπάλληλοι που κινδυνεύουν με απόλυση ή ζουν με τα μισά λεφτά, ούτε ιδιωτικοί υπάλληλοι που απολύθηκαν από την επιχείρηση στην οποία δούλευαν, ούτε καν μικρομεσαίοι που έβαλαν λουκέτο. Η ζωή στην επαρχία έχει παραμείνει φτωχική όπως ήταν, άρα εκεί δεν θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες για τα δύο κόμματα.

Το οπαδικό αίσθημα που διακατέχει τους ψηφοφόρους είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας. Αυτό δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα. Πολλοί από τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων λειτουργούν σαν ναρκομανείς. Όπως οι ναρκομανείς πιστεύουν ότι ελέγχουν την χρήση που κάνουν και ποτέ δεν παραδέχονται ότι είναι εξαρτημένοι, έτσι και αυτοί –κυρίως οι πασόκοι- έχουν σχεδόν πείσει τον εαυτό τους ότι δεν είναι ΠΑΣΟΚ, όμως όπως ένας χρήστης δεν μπορεί να αντισταθεί στην θέα της ουσίας, έτσι και ο πασόκος δεν θα αντισταθεί όταν αντικρύσει το ψηφοδέλτιο με τον πράσινο ήλιο. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι νεοδημοκράτες, μόνο που αυτοί είναι πιο συσπειρωμένοι καθώς για δύο χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση.

Προσωπικά δεν πιστεύω και πολύ στις εκλογές. Δεν περιμένω να αλλάξουν κάτι. Περιμένω μόνο να στείλουν ένα μήνυμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το μήνυμα δεν μπορεί παρά να είναι αντιευρωπαϊκό. Για το λόγο αυτό θεωρώ κρίσιμο, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, να ψηφιστούν κόμματα που ξεκάθαρα τάσσονται κατά της Ε.Ε. Οι εκλογές αυτές θα είναι δείκτης της ωριμότητας του ελληνικού λαού καθώς θα δείχνουν κατά πόσο καταλαβαίνει κάποια πράγματα και δεν τσιμπάει στις προεκλογικές υποσχέσεις, οι οποίες από όπου κι αν προέρχονται δεν μπορούν να εκπληρωθούν μέσα στην Ε.Ε. και το ευρώ.

Οι εκλογές αυτές θα δείξουν και το επίπεδο της συντηρητικοποίησης του ελληνικού λαού. Εκτός από μέρος του κόσμου που θα κινηθεί προς τα Αριστερά, θα υπάρξουν μετακινήσεις και προς τα Δεξιά. Εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή θα μπει στη Βουλή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε. Η πτώση του ΛΑ.Ο.Σ. μάλλον θα τον βγάλει από τη Βουλή, όμως οι δυνάμεις που στήριζαν τον Καρατζαφέρη δεν εξαφανίζονται, απλά μετακινούνται στον Καμμένο και στην ΝΔ.

Εκείνο όμως που θα δείξει την πραγματική συντηρητικοποίηση, και όχι την καλυμμένη από έναν επιφανειακό λόγο για την πατρίδα και το έθνος, θα είναι το ποσοστό των νεοφιλελεύθερων κομμάτων. ΔΗ.ΣΥ., Δράση, Δ.Ξ., είναι τα κόμματα τα οποία έχουν ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά, και τα εκλογικά τους ποσοστά θα μας δώσουν μια εικόνα για το πώς τάσσεται ο έλληνας ψηφοφόρος απέναντι στον κυρίαρχο πολιτικο-τεχνοκρατικό λόγο. Εκτιμώ ότι ελπίδες για να μπει στη Βουλή έχει μόνο η Ντόρα και αυτό γιατί τα ΜΜΕ την στήριξαν προκλητικά. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον αρχηγό κόμματος που πριν από ένα μήνα αποκαλύφθηκε ότι έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό, να του συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο. Την Ντόρα την θέλουν στη βουλή και ίσως τελικά να το πετύχουν.

Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ως προς την επόμενη μέρα. Θα συγκυβερνήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με όποιον ακόμα σπεύσει πρόθυμα να τους συμπαρασταθεί. Άρα λοιπόν δεν καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια κυβέρνηση θέλουμε. Αυτό είναι ήδη προαποφασισμένο. Καλούμαστε να δείξουμε ότι συνειδητοποιούμε, παλεύουμε, αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον το οποίο δεν θα το ψηφίζουμε με το μαχαίρι στο λαιμό και δεν θα το επιλέγουμε σαν να είναι μάρκα δημητριακών από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς. Σε αυτά τα πλαίσια θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο ΚΚΕ και στις υπόλοιπες συνεπείς δυνάμεις της κομμουνιστικής Αριστεράς, σε αυτές που θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, σε αυτές που αντιλαμβάνονται πως η ουσία του προβλήματος δεν βρίσκεται σε θεσμούς και πρόσωπα που μπορείς να ψηφίσεις, αλλά εκεί όπου δεν χωράει επιλογή, στις παραγωγικές σχέσεις.

One thought on “Προεκλογικές εκτιμήσεις

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.