Η τηλεοπτική εκπροσώπηση των κομμάτων

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου διεξάγονται με λίστα κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο περιορισμός στις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψήφιων βουλευτών. Αυτό το γεγονός έχει λύσει τα χέρια των κομμάτων καθώς πλέον μπορούν να εκπροσωπούνται από τους «εκλεκτούς» οι οποίοι έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα δούμε ευτράπελα όπως εκείνο της υποψήφιας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο ΣΚΑΙ, ούτε θα γελάσουμε με κάποιους νέους υποψήφιους που δεν μπορούσαν να αρθρώσουν πάνω από δύο συνεχόμενες λέξεις αν αυτές δεν ήταν εκ των προτέρων γραμμένες. Τα κόμματα έχουν επιστρατεύσει τα «βαριά χαρτιά» τους και δίνουν με αυτά τη μάχη των νέων εκλογών. Ας δούμε τι γίνεται σε κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά.

Νέα Δημοκρατία_

Η ΝΔ και οι συνιστώσες της έχουν πολύ μεγάλο επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Ας θεωρήσουμε ότι υπάρχουν χοντρικά τρεις μεγάλες τάσεις εντός της ΝΔ: Οι Σαμαρικοί ή αλλιώς εκπρόσωποι της λαϊκής, πατριωτικής δεξιάς (Βορίδης, Άδωνις, Πλεύρης, Μιχελάκης), οι παλιοί Καραμανλικοί (Παυλόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Στυλιανίδης) και οι νεοφιλελεύθεροι (Χατζηδάκης, Μητσοτάκης, Μηταράκης κτλ). Προεκλογικά λοιπόν, στα πάνελ έχουν «βιδωθεί» κυρίως οι πρώτοι και δευτερευόντως οι τρίτοι, με τους Καραμανλικούς να έχουν κινδυνεύουν με εξαφάνιση σαν τους κορμοράνους στον Βοτανικό. Ο Βορίδης για παράδειγμα πρέπει να κοιμάται κάθε βράδυ σε άλλο κανάλι. Δευτέρα-Τετάρτη στο Μέγκα, Τρίτη-Πέμπτη ΝΕΤ, Π-Σ-Κ την βγάζει στο ΣΚΑΙ. Προφανώς αυτή η επιλογή είναι στοχευμένη. Σε μια περίοδο που ο ακροδεξιός λόγος έρχεται στην επικαιρότητα λόγω και της συμμετοχής της Χ.Α., χρειάζεται ένα πρόσωπο που θα θυμίζει τον σκληρό δεξιό χαρακτήρα της ΝΔ κάτι που φυσικά δεν μπορεί να κάνει ένας Παυλόπουλος ή ένας μνημονιολάτρης γιάπης τύπου Χατζηδάκη. Έτσι ο Βορίδης εμφανίζεται στην τηλεόραση πιο συχνά κι από τον Γρηγόρη Αρναούτογλου σε περίοδο αναπαραγωγής. Και ο Βορίδης, παρά το γεγονός ότι είναι φασίστας και παραμένει τέτοιος άσχετα αν έβαλε δημοκρατικό κουστούμι, είναι ικανότατος επικοινωνιακά, ήρεμος, σοβαρός και ευγενικός χαρακτηριστικά αρκετά για να ενισχύει το προφίλ του κόμματός του. Παρόμοια μετάλλαξη έχει συντελεστεί και στον Άδωνι ο οποίος έχει να φωνάξει από τότε που ήταν χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της ΝΔ εμφανίζονται συνήθως σε προστατευμένο περιβάλλον με λιγότερους καλεσμένους ή σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις.

ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι πολλές και συχνά διαφορετικές φωνές που ακούγονται υπερκαλύπτονται από συνεχείς παρεμβάσεις του Προέδρου του. Εξαφανίστηκε και ο Τατσόπουλος καθώς μάλλον δεν ταίριαζε και πολύ με το κυβερνητικό προφίλ που πρέπει να περάσει. Γενικά εμφανίζονται πολλά πρόσωπα ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι θα ήθελαν να έχουν στο πάνελ τους τον Λαφαζάνη, προσμένοντας σε μια ατάκα που θα γίνει είδηση.

ΠΑΣΟΚ

Αγνοούνται οι Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μαγκριώτης, Ρέππας, Μπεγλίτης και πολλοί άλλοι. Την θέση τους έχουν δώσει σε νέους πασόκους και έχουν κάνει τον Λιντζέρη μαϊντανό. Αν αυτός είναι ο καλύτερος επικοινωνιακά τότε το ΠΑΣΟΚ όντως περνά κρίση. Φυσικά και δεν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει πρόσωπα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση θέλοντας να δώσει μια αύρα ανανέωσης. Όμως σε ότι μας αφορά δεν βγάζουν γέλιο οι νεοπασόκοι.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Μετά το φιάσκο με την υποψήφια που προαναφέραμε το κόμμα του Καμένου θέλει να έχει μια σοβαρή τηλεοπτική εκπροσώπηση. Για αυτό το λόγο ο Μαρκόπουλος, ο πιο ικανός ομιλητής που διαθέτει, μάλλον κοιμάται μαζί με τον Βορίδη στα κανάλια. Λίγο και ο ευγενικός Μαρκάτος και ο λαϊκός Μανώλης, λίγο και ο Κοντογιαννίδης με τον Χαϊκάλη και τελειώνει το ρόστερ των ΑνΕλλ.

ΚΚΕ

Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η νεότερη γενιά στελεχών του ΚΚΕ είναι πολύ καλή και εμφανίζεται περισσότερο στα κανάλια. Παφίλης, Σοφιανός, Μπογιόπουλος, Μπαλού, Πρωτούλης γράφουν καλά στην κάμερα και αφήνουν καλές εντυπώσεις.

Χρυσή Αυγή

Μάλλον ο μόνος από τους πιθανούς εκπροσώπους της Χ.Α. που μπορεί να μιλήσει είναι ο Κασιδιάρης γι’ αυτό έχει γίνει μόνιμος θαμώνας των καναλιών. Οι υπόλοιποι είναι εξαφανισμένοι και μάλλον δεν θα ακούσουμε την φωνή τους μέχρι τις εκλογές. Εντύπωση κάνει όμως και το γεγονός ότι όλοι οι Χρυσαυγίτες φορούν στολή: Μαύρο κοστούμι, άσπρο πουκάμισο, μαύρη γραβάτα και καρφίτσα της Χ.Α. στο αριστερό πέτο.

Δημοκρατική Αριστερά

Όποιος και αν εκπροσωπεί την ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να ξεφύγει από την θεμελιώδη αντίφαση, την οποία απορώ γιατί κανείς δεν τους επισημαίνει: Πως γίνεται να καταγγέλλουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για το χάος της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να ζητούν την ψήφο μας για να κυβερνήσουν μαζί τους. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να μη σχολιάσω τον αχώνευτο Μαργαρίτη, τον κλασσικό Ψαριανό και φυσικά τον αντικαπιταλιστή σταρ του κόμματος Σταμάτη Μαλέλη που παρεμβαίνει συνεχώς στην Τατιάνα.

Οικολόγοι Πράσινοι

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω ότι οι Οικολόγοι αρχίζουν να ασχολούνται περισσότερο με την οικονομία παρά με το περιβάλλον. Επικοινωνιακά έχουν αντικαταστήσει την ευγένια που τους διέκρινε με έναν δυναμισμό ο οποίος όμως ως ακατέργαστος χτυπάει άσχημα. Άσε που αυτή η Κοντούλη φαίνεται εξαντλημένη από τις πολλές εμφανίσεις.

ΛΑΟΣ

Τώρα που δεν υπάρχουν στελέχη στο κόμμα του Καρατζαφύρερ κι έχει μείνει ένας γλοιώδης Μαντούβαλος κι εκείνος ο Αϊβαλιώτης έχουμε χάσει και το γέλιο που πρόσφεραν αφειδώς οι καρατζαφερίσκοι. Το μόνο πράγμα που σώζει την κατάσταση είναι η δυναμική επιστροφή του κίτς στο νέο διαφημιστικό σποτ που ο Πρόεδρος σφίγγει τα χέρια του στο Καλλιμάρμαρο και βαδίζει χέρι-χέρι με τον εαυτό του.