Περί Υπουργείου Πολιτισμού

Αίσθηση προκάλεσε σε διάφορους δημοσιογράφους και μεταμοντέρνους κρατικοδίαιτους καλλιτέχνες η απόφαση του Σαμαρά να συγχωνεύσει το Υπουργείο Πολιτισμού με το Παιδείας. Μιλούν για το τέλος του πολιτισμού, για την κατάρρευση του μοναδικού στοιχείου που είχε απομείνει όρθιο μετά το πέρασμα της οικονομικής κρίσης.

Εκεί δηλαδή που τον ελληνικό πολιτισμό διασφάλιζαν ως θεματοφύλακές του ο Παύλος ο Γερουλάνος, ο Αντώνης ο Σαμαράς, παλαιότερα ο Ευάγγελος ο Βενιζέλος και ο Γιώργος Βουλγαράκης, τώρα δεν έχουμε κανέναν. Κανέναν; Λάθος. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό είναι ο μεγάλος Κώστας Τζαβάρας.

Σύμφωνοι, όταν τον βλέπεις και τον ακούς δεν σκέφτεσαι ότι πρόκειται για άνθρωπο των τεχνών και των γραμμάτων. Δεν παύει όμως να είναι ένας άνθρωπος που λίγες ώρες μετά την υπουργοποίησή του δήλωνε σε εκπομπή στον ALPHA: «ο πολιτισμός είναι το επίκεντρο της ζωής μου». Προφανώς κάτι τέτοια ακούν οι καλλιτέχνες και πέφτουν στα ναρκωτικά ή αυτοκτονούν.

Ο ίδιος, πολυσπουδαγμένος υπουργός, δήλωνε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα όταν τον ρώτησαν για τις φωτιές στην Αρχαία Ολυμπία: «Τις φωτιές δεν τις βάζουν μόνο οι κακοί άνθρωποι αλλά τις βάνει αυτό που είναι η ανθρώπινη αδιαφορία». Η ελληνική γλώσσα είναι λοιπόν το πρώτο θύμα από αυτή την ατυχή συνάντηση παιδείας και πολιτισμού.

Παιδεία-Πολιτισμός σημειώσατε Χ. Και στα δύο.