Είμαστε όλοι κατά του φασισμού;

Η υπόθεση της αθλήτριας με το Autan πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτικές διαστάσεις. Η τιμωρία της έγινε αφορμή για να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι γνωστές ακροδεξιές (τσιριχτές) φωνές, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ρατσιστικό περιεχόμενο του σχολίου της και να μιλήσουν στην ουσία για πολιτική δίωξη. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία της αθλήτριας έγινε ευκαιρία να αναζωπυρωθεί ο μύθος που θέλει την Χρυσή Αυγή να είναι το μόνο κόμμα εκτός του πολιτικού κατεστημένου, το κόμμα που όλοι πολεμούν γιατί το φοβούνται. Η Βούλα είναι, όπως δείχνουν οι διαδικτυακές της κινήσεις, οπαδός της Χ.Α. Όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Η Βούλα είναι απλά κομίστρια μιας αντίληψης που τείνει να γίνει κυρίαρχη στον τόπο μας. Ενός ρατσισμού που καλλιεργήθηκε και μέσα από τον αθλητισμό. Η περιβόητη «ελληνική ψυχή» που κερδίζει μετάλλια και τρόπαια ήταν πάντα ο εθνικός μύθος που συνόδευε τις μεθυστικές χαρές που έφερναν οι επιτυχίες στον αθλητισμό. Η υποκρισία ήδη υπήρχε: ο Αμερικανός ή ο Τζαμαϊκανός αθλητής που σάρωνε τα μετάλλια και τα παγκόσμια ρεκόρ ήταν προϊόν ντόπας. Οι δικοί μας ποτέ, ήταν απλά ΈΛΛΗΝΕΣ! Ακόμα κι όταν αποκαλύφθηκαν κρούσματα ντοπαρίσματος Ελλήνων αθλητών δεν ήταν αρκετά για να μας δείξουν ότι απείχαμε έτη φωτός από τα δήθεν ολυμπιακά ιδεώδη.

Στο πρόσωπο της Παπαχρήστου το δήθεν δημοκρατικό μας σύστημα προσπαθεί να χτυπήσει τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Όμως και πάλι, όπως και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής είναι σαν να πετάει λάδι στη φωτιά του φασισμού που σιγοκαίει τις ψυχές και τα μυαλά των Ελλήνων για χρόνια. Πως γίνεται να θίγεται για ένα ρατσιστικό σχόλιο η «δημοκρατία» μας η οποία στήνει φράγματα για να μην περάσουν οι μετανάστες; Πως γίνεται να θίγονται αυτοί που πρωτοστατούσαν το προηγούμενο διάστημα στην διαφήμιση των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ‘λαθρο’μεταναστών; Πως έγιναν ξαφνικά ανθρωπιστές όσοι πριν λίγες εβδομάδες έδιναν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των ιερόδουλων που ήταν φορείς του AIDS; Πως έγιναν ξαφνικά αντιφασίστες αυτοί που με φασιστικό τρόπο έδιναν εντολές για απροκάλυπτη κατασταλτική βία εναντίον όποιου τους ενοχλούσε και με ένα «ναι σε όλα» καταδίκαζαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα και την ανέχεια; Πως έγιναν ξαφνικά δημοκράτες οι υποστηρικτές του Παπαδήμου και οι συνεργάτες του ΔΝΤ; Σε τελική ανάλυση πως γίνεται να είναι αντιρατσιστές οι φανατικοί οπαδοί του συστήματος που γεννάει τον …ταξικό ρατσισμό ανάμεσα σε καπιταλιστές και εργάτες;

Η απόφαση για την τιμωρία της αθλήτριας, με την οποία συμφωνώ αλλά για άλλους λόγους, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η Χ.Α. για να μπορέσει να πείσει για τον δήθεν αντισυστημικό της ρόλο. Μην ξεχνάμε ότι η Χ.Α. εκτός από φανατικούς φίλους έχει αποκτήσει και όψιμους εχθρούς μετά την είσοδό της στη Βουλή. Όμως αυτοί οι εχθροί της είναι που την κάνουν πιο δυνατή. Γιατί ισχύει σε αυτή την περίπτωση το ρητό που λέει πως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Και την Χ.Α. δεν μπορεί να την «σκοτώσει» το σύστημα που την γέννησε και την ανέθρεψε, το ίδιο το σύστημα που καλείται να υπερασπιστεί με τον τρόπο που ξέρει η Χ.Α.

Δεν μπορεί να είμαστε όλοι αντιφασίστες. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φασισμός με μια επίκληση στην υπό κατάρρευση δήθεν δημοκρατία τους. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μπούμε όλοι κάτω από την ίδια «δημοκρατική» σημαία και να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια στον φασισμό. Τους τελευταίους μήνες πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της Χ.Α. ερχόμενοι σε σύγκρουση μαζί της, κατορθώνοντας όμως (ανεξαρτήτως των προθέσεών τους) αντί να την αποδυναμώσουν, να την ενισχύσουν και να την βοηθήσουν να ριζωθεί στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων της που μπορεί να μην ήξεραν τι ψήφιζαν στις πρώτες εκλογές. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

      Τα ΜΜΕ. Όταν σύσσωμα τα ΜΜΕ «ανακαλύπτουν» την Χ.Α. και τη σχέση της με τον Χίτλερ και το ναζισμό και αναλαμβάνουν τον ρόλο είτε του καλού μπάτσου (Στ. Θεοδωράκης) είτε του κακού μπάτσου (Καψής) τότε το αποτέλεσμα δεν είναι και πολύ ευχάριστο. Όταν σε ‘μαλώνει’ και σε βρίζει ένας Καψής δεν μπορεί παρά αυτό να αποτελεί παράσημο.

      Οι εκπρόσωποι του «πολιτικού κατεστημένου». Αλήθεια, όταν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ τάσσονται κατά της Χ.Α. υπάρχει περίπτωση αυτό να μην είναι αυτό ενδεικτικό του αντισυστημικού χαρακτήρα που θέλει να δείξει ότι έχει η Χ.Α.;

      Ο Μπουτάρης. Όταν σε βρίζει αυτός που έχει χαρακτηριστεί στο μυαλό του Έλληνα ως ανθέλληνας δεν μπορεί παρά αυτό να αποτελεί απόδειξη ότι είσαι σε σωστό «εθνικιστικό» δρόμο

      Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά την περίοδο των διερευνητικών ο Παπούλιας απέκλεισε τον Μιχαλολιάκο από την σύσκεψη. Μα όταν σε αποκλείει αυτός που στη συνείδηση της πλειοψηφίας του λαού έχει εντυπωθεί ως προδότης, πως μπορεί να επηρεαστεί θετικά η κοινωνία και να στραφεί σε αντιφασιστική κατεύθυνση;

      Όταν αποκλείεται από την Ολυμπιάδα η αθλήτρια-οπαδός της Χ.Α. με απόφαση του Κούβελου, που για όσους δεν γνωρίζουν είναι σύζυγος της Ντόρας, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει η Χ.Α. ως τεκμήριο αντισυστημικότητας;

Η αντίθεση στον φασισμό δεν μπορεί να έρθει από το ίδιο το σάπιο σύστημα που τον γέννησε και από τους διαφόρων αποχρώσεων εκπροσώπους του. Η αντίθεση στον φασισμό είναι αποκλειστικά υπόθεση της εργατικής τάξης και της πάλης της καθώς εκεί συμπυκνώνεται η ουσία του φασισμού: στην εκμετάλλευση της τάξης των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, έθνους και χρώματος, που παράγουν αυτά που ιδιοποιούνται οι άλλοι. Ο φασισμός δεν εδρεύει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ο φασισμός είναι ο καπιταλισμός στην πιο στυγνή και επικίνδυνη μορφή του.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω ότι συμφωνώ με τον αποκλεισμό της Παπαχρήστου. Όχι ως ελάχιστη τιμωρία απέναντι σε ένα φασιστικό φαινόμενο. Μακάρι ο φασισμός να εξαντλούνταν στα tweets της αθλήτριας. Ούτε επειδή πιστεύω στα περίφημα ολυμπιακά ιδεώδη της μίζας, της ντόπας, των χορηγών και των δισεκατομμυρίων. Ο λόγος για τον οποίο συμφωνώ με τον αποκλεισμό της αθλήτριας είναι γιατί ίσως προκαλέσει λίγο από το ενδιαφέρον μας και καταλάβουμε ότι ο φασισμός όπως έχει φωλιάσει στο μυαλό ενός 20χρονου κοριτσιού πιθανόν να βρίσκεται παντού γύρω μας. Αυτός ο φασισμός γεννάει την Χρυσή Αυγή, όχι το αντίθετο…

 

 

 

8 σκέψεις σχετικά με το “Είμαστε όλοι κατά του φασισμού;

 1. το θεμα ομως δεν είναι πως ο φασισμός δυναμώνει απο την κριτική που της γίνεται.το θέμα είναι πως μπορούμε εμείς να την αντιμετωπίσουμε ?

 2. Έγραψα κάτι αντίστοιχο και στον «οικοδόμο», το γράφω και εδώ. Θεωρώ ότι δεν είναι δικό μας θέμα να κρίνουμε αν η τιμωρία της Β.Π. είναι δίκαιη ή άδικη. Το ζήτημα αυτό κινείται απόλυτα μέσα στα πλαίσια της σαπίλας του αστικού συστήματος και της απύθμενης υποκρισίας των εκπροσώπων του. Δεν μας αφορά και νομίζω ότι μικρή σχέση έχει και με την Χ.Α., αν δηλαδή την εξυπηρετεί κλπ. Ας κρατήσουμε και ας μιλήσουμε για την βρωμιά των αστών που αναδύεται παντού στη κοινωνία, για τον εθνικισμό που καλλιεργείται, για την αμφίδρομη σχέση αστικής δημοκρατίας-φασισμού. Αυτά μας αφορούν. Προσωπικά δεν μπορώ να ασχοληθώ με τους υπηρέτες αυτής της σαπίλας και εν προκειμένω τέτοιοι είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση: υπηρέτες της σαπίλας.

 3. We’re told that after the war
  The Nazis vanished without a trace
  But the Italians are facist
  Still dream of a master race

  The history books they tell
  Of their defeat at ’45
  But they all came out of the woodwork
  On the day the Nazi died

  They say the prisoner at Spandau
  Was a symbol of defeat
  Whilst Hess remained imprisoned
  And the facists; they were beat

  So the promise of an Aryan world
  Would never materialize
  So why did they all come out of the woodwork
  On the day the Nazi died

  The world is riddled with maggots
  The maggots are getting fat
  They’re making a tasty meal of all
  The bosses and bureaucrats

  They’re taking over the boardrooms
  And they’re fat and full of pride
  And they all came out of the woodwork
  On the day the Nazi died

  So if you meet with these historians
  I’ll tell you what to say
  Tell them that the Nazis
  Never really went away

  They’re out there burning houses down
  And peddling racist lies

  And we’ll never rest again…
  Until every Nazi dies…

 4. συμφωνω

  το ολο θεμα ειναι πραγματικα για κλαματα και ετσι οπως αντιμετωπιζεται μονο ποντους δινει στη ΧΑ.

  Το χειροτερο ειναι οτι επικαλουνται τα ολυμπιακα ιδεωδη

  A επισης ως λαος πεσαμε για μια ακομη φορα απο τα συννεφα με το γεγονος οτι πιαστηκε ντοπε ενας αθλητης μας

 5. δεν θα διαφωνησω με την αναρτηση σου, αλλα νομιζω πως η τιμωρια θα πρεπει να ειναι αναλογη με το αδικημα.
  περισσοτερο θα τιμωρουνταν αν πηγαινε στο λονδινο και αντιμετωπιζε τα γιουχαισματα των θεατων, θα την εκανε αυτη και οποιονδηποτε αλλο που θελει να γραψει μια παρομοια χαζομαρα να το ξανασκεφτει.
  αλλα αφου ξεκινησε μια τετοια »τεραστια» επιθεση των »δημοκρατικων» πολιτικων εναντι του φασισμου και των εκφραστων της με αμειλικτες τιμωριες, υποθετω πως αυριο ο κυρ Φωτης ο κουβελης θα ζητησει το κλεισιμο της διαφημηστικης εταιρειας που εφτιαξε το σποτακι με τον »πιου», οπως επισης τον υποβιβασμο στο ερασιτεχνικο πρωταθλημα σε οποια ομαδα ακουστουν προσβλητικα συνθηματα στο γηπεδο της, οπως το ‘γ@μ1$τ@1 ο ΠΑΟΚ και η τουρκια, κλπ κλπ.
  επισης ειμαι σιγουρος πως πολλες αθλητικες-οπαδικες εφημεριδες θα κλεισουν λογω των προσβλητικων και προκλητικων τους τιτλων.

  αν δεν κανει καμια παρεμβαση η »πολιτικη μας ηγεσια» επι αυτων των θεματων και εξαντλησουν την αυστηροτητα τους σε ενα κοριτσακι που εγραψε μια χαζομαρα, τοτε ειναι τελειως καραγκιοζηδες.

  1. Α!!!
   Και να μας πουν για ποιον λογο δεν αντεδρασαν αμεσα και με παρομοιο τροπο οταν ο υπουργος κ. αλογοσκουφης ελεγε το παρακατω:
   »κλειστε την φωτογραφια, μιας και δειχνει εναν αραπη, οχι εναν ανθρωπο»

  2. Δεν διαφωνω. Μάλιστα αν δείς προηγούμενες αναρτήσεις θα δείς ότι είχα γράψει για τον καλυμμενο ρατσισμο στη διαφήμιση του Πίου. Επίσης προχτές μεταξύ σοβαρού κι αστείου έγραψα ότι καλύτερη τιμωρία θα ήταν να πάει η Βούλα και να χάσει απο καμιά Αφρικανή συναθλήτριά της….
   Επίσης συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου για τον Αλογοσκούφη…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.