Ανασκόπηση του 2012 με τα μάτια του 2310net

new year 2012Λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα καταστροφής του κόσμου και λίγο πριν το 2012 μας πει αντίο, λίγο πριν πλακωθούμε στις γαλοπούλες και τα χοιρινά, ας δούμε μερικούς σταθμούς της επικαιρότητας, μερικές στιγμές που θα μας μείνουν στη μνήμη, όπως τις καταγράψαμε και τις ζήσαμε.

  1. Εκλογές

Αναμφίβολα μια ή μάλλον δύο μεγάλες στιγμές του έτους. Είχαμε τις διπλές εκλογές οι οποίες μας έφεραν πολλές ανακατατάξεις. Εμφανίστηκαν οι φασίστες, διαλύθηκε το ΠΑΣΟΚ, ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αν όλα αυτά ήταν έστω και λίγο πιθανά, οι εκλογές έφεραν το απίθανο: έγινε πρωθυπουργός ο Σαμαράς! Αυτό και μόνο το γεγονός αρκεί για να θυμόμαστε το 2012 για πάντα.

2. Απεργίες- Χαλυβουργία

Τυπικά μπορεί να ενταχθεί στα γεγονότα του 2011, όμως η ηρωική απεργία των Χαλυβουργών πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα στο 2012. Αναμφίβολα μια μεγάλη στιγμή για την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος.

3. Επιθέσεις των φασιστών

Ο ερχομός της Χρυσής Αυγής στο προσκήνιο έφερε μπροστά μας όσα συνήθως γίνονταν στα κρυφά. Έτσι, είδαμε βουλευτή της ΧΑ να χτυπάει βουλευτή του ΚΚΕ, είδαμε βουλευτές της ΧΑ να χτυπάνε πάγκους σε πανυγήρια, και άλλους να βρίζουν σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Από μια άποψη το 2012 είναι η χρονιά στην οποία δυο γενιές ελλήνων ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον φασισμό. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον απογοητευτικό.

4. Νέα πολιτικά φρούτα

Το 2012 είναι επίσης η χρονιά στην οποία εμφανίστηκαν στη ζωή μας νέοι πολιτικοί άνδρες ή άλλαξε ο ρόλος των παλαιών. Μπουμπούκια όπως ο Τζήμερος κέρδισαν το δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητάς τους, ενώ άλλοι όπως ο Κουβέλης ή ο Καμμένος έγιναν συγκυβερνήτες ή αρχηγοί κόμματος.

5. Αυτοκτονίες

Η αυτοκτονία ενός συνταξιούχου στο Σύνταγμα έγινε η αφορμή να ασχοληθούμε –έστω και για λίγο- με το φαινόμενο της εποχής μας, τις αυτοκτονίες. Η όλη συζήτηση όμως ατόνησε, η αυτοκτονία έγινε πια συνήθεια και εμείς πολύ χοντρόπετσοι.

Τα καλύτερα πόστ της χρονιάς:

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις του 2012:

  1. Πως γίνεται κάποιος φασίστας
  2. Μια σύντομη κριτική στο ΚΚΕ για το 38ο Φεστιβάλ
  3. Πρόσωπα: Θάνος Τζήμερος
  4. Καλά της έκανε
  5. Η ταξική πάλη ως είδηση

Καλή χρονιά, ευτυχισμένο το 2013!