Για τις Σκουριές

skouries_diadilosi

Δεν έχω γράψει κάτι σχετικό με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στις Σκουριές. Για την εντυπωσιακή αντοχή των κατοίκων της περιοχής, για την απίστευτα άγρια καταστολή από πλευράς κράτους, για την ξεδιάντροπη κάλυψη των ΜΜΕ στα όσα συμβαίνουν, τα αγορασμένα likes αλλά και για τις γελοίες δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Χρυσαυγίτη.

Οι Σκουριές είναι όντως ένα Γαλατικό χωριό, όπως το χαρακτήρισε ο Δένδιας, χωρίς ίσως να καταλάβει και ο ίδιος πως αυτό δεν αποτελεί κατηγορία αλλά τίτλο τιμής. Κάπου εδώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Υπουργός που διοικεί τον πιο μεγάλο κρατικό μηχανισμό, ο πολιτικός προϊστάμενος ανθρώπων με όπλα και σφαίρες, ο αρμόδιος για τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη, πιστεύει ότι θα υπάρχει έστω και ένας αναγνώστης που διαβάζοντας τον Αστερίξ υποστηρίζει τους Ρωμαίους. Η βλακεία τελικά είναι σαν την φαλάκρα: Αν την αποκτήσεις δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτήν και αν προσπαθείς να την κρύψεις γελοιοποιείσαι!

 Στην Ελλάδα, λοιπόν, του υποταγμένου λαού αυτή τη στιγμή μόνο οι κάτοικοι της Ιερισσού αντιστέκονται με πάθος και αυταπάρνηση. Θα μπορούσαν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα έρθει μια επένδυση που θα τους δώσει δουλειές, θα μπορούσαν να έχουν λυγίσει όταν ξεκίνησαν οι προσαγωγές στα σχολεία, θα μπορούσαν να απογοητευτούν όταν παρά τους τόνους δακρυγόνων που έφαγαν δεν κατάφερναν να πετύχουν τους στόχους τους, θα μπορούσαν να κάτσουν στον καναπέ, στο καφενείο του χωριού τους και να μουτζώνουν την τηλεόραση. Δεν το έκαναν όμως. Ακολούθησαν τον δύσκολο δρόμο, εκείνον που πριν λίγο καιρό είχαν πάρει οι κάτοικοι της Κερατέας, τον ίδιο που πήραν οι Χαλυβουργοί, τον ίδιο που θα έπρεπε να είχε πάρει ο καθένας μας.

Δεν πρόκειται να το παίξω κριτής εκ του ασφαλούς ούτε να υποδείξω στους κατοίκους της Χαλκιδικής πως πρέπει να αντιδράσουν, αν έκαναν λάθος ή όχι. Στους ανθρώπους που θυσιάζονται καθημερινά, σε αυτούς που αντιστέκονται όπως ξέρουν και μπορούν δεν θα το παίξω έξυπνος.

Οι Σκουριές είναι μια μάχη από αυτές που πρέπει να δοθούν μέχρι τελικής πτώσης. Μια νίκη, έστω και σε τοπικό χαρακτήρα, ίσως αναζωογονήσει το κίνημα και ξυπνήσει από το λήθαργο το λαό.

4 σκέψεις σχετικά με το “Για τις Σκουριές

  1. 2310, αυτό με τα «7 πράγματα» τι ακριβώς είναι;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.