Σύντομο σχόλιο για τις εξελίξεις στον 902

902Η πώληση του 902 ξεσήκωσε την αναμενόμενη θύελλα αντιδράσεων. Σε παλαιότερο άρθρο, με αφορμή τότε τις απολύσεις εργαζομένων στην Τυποεκδοτική, είχα υποστηρίξει ότι το πρόβλημα ξεκινάει όταν το ΚΚΕ αποφασίζει να ανοίξει επιχειρήσεις και όχι όταν τις κλείνει.

Το κλείσιμο ενός σταθμού που δεν τον βλέπει ούτε η μάνα αυτών που εμφανίζονται εκεί δεν έχει έτσι κι αλλιώς μέλλον. Ναι, δεν τον έβλεπε κανείς αυτόν τον σταθμό, ας είμαστε ειλικρινείς! Και η πρώτη ευθύνη του ΚΚΕ είναι αυτή. Ένας τηλεοπτικός σταθμός δεν μπορεί να υπάρχει για να βγάζει ένα δελτίο και μια ενημερωτική εκπομπή την ημέρα. Υπήρχαν και άλλες δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησης του σταθμού που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, με εξαίρεση κάποιες σποραδικές προσπάθειες στο ραδιόφωνο, που όμως δεν ήταν αρκετές να τραβήξουν το ενδιαφέρον των ίδιων των κομμουνιστών, πολύ μάλλον του ευρύτερου κοινού.

Όπως ήταν λογικό ο 902 δημιουργούσε χρέη. Χρέη αβάσταχτα για μια επιχείρηση που τη στηρίζει ένα κόμμα το οποίο έχασε πολλά από τα έσοδά του. Το τέλος του σταθμού ήταν μοιραίο. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτό το τέλος ήταν –και θα χρησιμοποιήσω μια πολύ ήπια λέξη- προβληματικός.

Όπως προβληματική ήταν και η ανακοίνωση που το εξήγγειλε, αλλά και η μετέπειτα συζήτηση. Σχεδόν παρουσιάζεται ως επιτυχία η πώληση και το γεγονός ότι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τους οι εργαζόμενοι. Απουσιάζει το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής. Και ίσως αυτό θα ήταν το μόνο που θα μπορούσε να σώσει ό,τι σώζεται.

Ναι, εμφανίστηκαν πολλοί όψιμοι ενδιαφερόμενοι για τον 902, τους εργαζόμενούς του, την ελευθεροτυπία, το δικαίωμα του λαού να έχει φωνή στα μίντια. Πολλοί από αυτούς κάνουν απλά τη δουλειά τους και γι’ αυτούς η πώληση του 902 ήταν απλά ένα δωράκι. Το ζήτημα είναι, όπως σε άλλες περιπτώσεις θα έλεγε το ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους, να βγάλουμε συμπεράσματα από την πείρα μας…

3 σκέψεις σχετικά με το “Σύντομο σχόλιο για τις εξελίξεις στον 902

  1. την τηλεόραση του 902 θα την θυμόμαστε όλοι όσοι παρακολουθούσαμε τις σπουδαίες εκπομπές (ιδιαίτερα η «78 στροφές» με την ανάλυση από τον Άρη Νικολαϊδη) για τη λαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο κομμάτια των οπόιων υπάρχουν στο γιουτουμπ.
    Κατα τα άλλα πέρα από μια δυο εκπομπών λόγου το πρόγραμμα ήταν απλώς αφορμή για πικρόχολα σχόλια και πάνω σε αυτό πρέπει να γίνει αυτοκριτική επίσης.

  2. Δεν είπες τα ίδια και για την ΕΡΤ όμως…

  3. Δεν θα συμφωνήσω με την γενική απαξίωση του προγράμματος του 902 τιβι και ράδιο. Το ραδιόφωνο ήταν αρκετά καλό και προσωπικά το παρακολουθούσα καθημερινά από τότε που φτιάχτηκε. Η δε τηλεόραση μπορεί ποτέ να μην είχε ένα πλήρες πρόγραμμα, αλλά μας προσέφερε μερικές πολύ καλές εκπομπές κάθε είδους (αφιερώματα, συζητήσεις, μουσικές, ταινίες, παιδικά κλπ). Δεν υποστηρίζω ότι δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερα τα πράγματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν σταθμοί «που δεν βλέπει ούτε η μάνα αυτών που εμφανίζονται». Θα μας λείψουν. Ελπίζω σύντομα να έχουμε ξανά ένα ραδιοφωνικό σταθμό, πιστεύω ότι το κόμμα έχει τις δυνατότητες για ένα ραδιόφωνο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.