Η απατηλή γοητεία της εικόνας

βαρ

Σε μια εποχή που τα κεφτεδάκια αποτελούν καυτό τηλεοπτικό θέαμα, οι πιρουέτες ημίγυμνων ξεπεσμένων τηλεαστέρων οριοθετούν τη σχέση της μάζας με τον χορό, οικογένειες διαλύονται ή επανενώνονται on air, άνθρωποι αναβάλουν την αυτοκτονία τους περιμένοντας το διαφημιστικό διάλειμμα, η πολιτική δεν θα μπορούσε να μην ασκείται και με όρους θεάματος.

Το ότι η εικόνα παίζει καθοριστικό ρόλο το γνωρίζαμε από καιρό. Και καθώς η εικόνα έπαιρνε την σκυτάλη από την πολιτική είχαμε την ευκαιρία να δούμε παιδάκια στην αγκαλιά των ηγετών, λουλούδια, υποδοχές ηρώων, σακάκια στον ώμο, ρετουσαρίσματα και φωτοσοπιές, φωτογραφίες με όραμα. Όταν μπήκε το διαδίκτυο στη ζωή μας όλα αυτά απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη αξία με διττό τρόπο: μια εικόνα μπορεί να αναπαραχθεί είτε θετικά είτε αρνητικά. Αυτό συνήθως εξασφαλίζει την δυνατότητα να περάσουν διάφορα μηνύματα, συνήθως αντίστοιχα με εκείνα που από πριν είναι διακείμενος ο δέκτης να δεχθεί εύκολα. Για παράδειγμα μια εικόνα ενός θύματος ξυλοδαρμού είναι πάντα σοκαριστική, αλλά δεν αντέδρασαν όλοι με τον ίδιο τρόπο όταν είδαν την φωτογραφία του δαρμένου Μπογδάνου όπως αν θα έβλεπαν κάποιον άγνωστο με αίματα στο πρόσωπο.

Σήμερα ζούμε στον αστερισμό της νέας κυβέρνησης και όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της ενημέρωσης. Ωστόσο αυτό που έχει αλλάξει πλέον είναι η διαχείριση της εικόνας. Παρακολουθούμε εδώ και μια βδομάδα αγιογραφίες του νέου πρωθυπουργού και πολλών υπουργών του, ιδιαίτερα του Βαρουφάκη. Σχόλια επί επικοινωνιακών θεμάτων: τι φόρεσε, τι οδηγάει, τι κάνει όταν ξυπνάει και άλλα διάφορα πολύ ενδιαφέροντα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο atexnos.gr