Βλασφημίες

f63199a96be091ded117a5a7204221c9

Λοιπόν για να είμαστε ξεκάθαροι: Θεός δεν υπάρχει.

Η ένταση της πίστης είναι αντιστρόφως ανάλογη με το πνευματικό επίπεδο ενός ανθρώπου κι ενός λαού.

Ενδεχομένως να πληρώνουμε μια τσαχπινιά της Μαρίας η οποία αφού έμεινε έγκυος προτίμησε αντί του λιθοβολισμού, να πείσει τον αγαθό Ιωσήφ ότι το βράδυ ήρθε ένας άγγελος και της είπε ότι θα γεννήσει το παιδί του θεού. Και το πίστεψαν κι άλλοι. Όσο πιο μεγάλο το ψέμα τόσο πιο πολλοί οι πρόθυμοι να το πιστέψουν.

Άσε που εξαιτίας του Ιησού έγινε η πρώτη γενοκτονία μωρών στην ιστορία. Η θρησκεία σκοτώνει, πάρτε το χαμπάρι.

Πρέπει όμως να σεβόμαστε τα «πιστεύω» του καθενός. Όπως σέβονται κι αυτοί τα «πιστεύω» των άθεων και άθρησκων. Τώρα αν αυτός ο σεβασμός σημαίνει να πληρώνουμε τις εκκλησίες και τα χρυσά άμφια του παπαδαριού είναι άλλο θέμα.

Σεβασμός στην θρησκεία δεν γίνεται a la carte. Δεν μπορώ να σέβομαι τον απλό παπά του χωριού μου ή τον παπά της ενορίας μας που κάνει αγαθοεργίες. Παίρνεις όλο το πακέτο. Παίρνεις από τους σταυροφόρους μέχρι τον Άνθιμο. Άλλωστε οι καλοί παπάδες, οι καλοί χριστιανοί γενικά ήταν πάντα η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Δεν μπορείς λοιπόν να πας με τον κανόνα επικαλούμενος τις εξαιρέσεις του.

Christianity_46cb1e_2873180

Ορισμένοι πάλι ισχυρίζονται ότι πρέπει να σεβόμαστε την θρησκεία και την εκκλησία γιατί υπήρχαν παπάδες που ευλόγησαν τα όπλα του ΕΛΑΣ και πήραν μέρος στο αντάρτικο. Ωραία, είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν και μαραγκοί, βυρσοδέψες και ελαιοχρωματιστές που πήραν μέρος στο αντάρτικο. Πρέπει να σεβόμαστε κάθε επαγγελματική κατηγορία ξεχωριστά ως ιερή ή επειδή ο ελαιοχρωματιστής δεν μας λέει ότι επικοινωνεί με αγνώστου ταυτότητας εξωγήινο αντικείμενο δεν αξίζει του ιδιαίτερου σεβασμού μας;

Ο μεγάλος έλεγε ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού και είχε δίκιο. Και το έλεγε με πραγματικό σεβασμό απέναντι στη θρησκεία και το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων. Η ψεύτικη ελπίδα που δίνει, εννοούσε, κάνει βιώσιμο τον αβίωτο καπιταλιστικό βίο. Όπως τα ναρκωτικά. Βέβαια αν πρέπει να σεβόμαστε τους παπάδες θα πρέπει να σεβόμαστε και τους εμπόρους ναρκωτικών γιατί κι αυτοί το ίδιο κάνουν.

Α ναι ξέχασα, τα ναρκωτικά σκοτώνουν και η θρησκεία σώζει. Αλήθεια, πόσοι πέθαναν από ναρκωτικά και πόσοι από θρησκεία;

Και για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά: Κάθε φορά τη Μεγάλη Βδομάδα θυμώνω και εξοργίζομαι παρατηρώντας την αντίφαση της κοινωνικής εξέλιξης και προόδου με την πνευματική καθυστέρηση που εκδηλώνεται με την θρησκεία. Γίνομαι βλάσφημος, όχι για να προσβάλλω κανέναν, αλλά για να νιώσω ότι έστω και λίγο, έστω και με αυτό τον τρόπο υπερβαίνω την αντίφαση αυτή και τουλάχιστον μέσα μου κρατιέμαι -πνευματικά- ζωντανός.

One thought on “Βλασφημίες

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.